Amerikalinjen gjenoppstår som elegant hotell

Det hundre år gamle bygget som tidligere huset Den norske Amerikalinjen, som fraktet håpefulle nordmenn over dammen i båter, har nå blitt gjenreist til et pulserende hotell midt i Oslo sentrum.

Det ærverdige bygget midt på Jernbanetorget ble reist i 1919, og var frem til 1980-tallet hovedkvarter for Amerikalinjen.

– Det er et fantastisk bygg, som da var veldig kjent i bybildet. Det var en stolthet forbundet med å jobbe der. Men da flytrafikken tok over for mye av transporten og rederiet tok kvelden på 1980-tallet, forsvant bygget fra folks bevissthet. Så det å få gjenåpne som hotell 100 år etter det ble oppført, og børste støv av glassene og åpne bygget for byens befolkning og gjester har vært helt fantastisk, forteller daglig leder på hotellet, Wilhelm Hartwig

15. mars i år åpnet Amerikalinjen som et levende og pulserende hotell, med bar, restaurant, jazzklubb, helårshave og 122 rom og suiter.

Formidler historien

Hotellet har jobbet tett sammen med det finske interiørarkitektkontoret Puroplan.

– De har tolket i tråd med våre ønsker, der kvalitet og historie er en rød tråd gjennom bygget, uten at det er for museumspreget. Det har blitt en god balanse mellom gammelt og nytt, slik at vi kan formidle historien på best mulig måte, og samtidig tilby en god hotellopplevelse, sier Hartwig.

Fredede himlinger, trapperom og annet er bevart, i dialog med Byantikvaren, og gir bygget identitet og sjarm.

Viktige detaljer

Interiøret er elegant, gjennomført og inspirert av ulike epoker fra 1919 til 1970- og 1980-tallet. Sorte detaljer strammer opp og binder interiøret sammen. Og de sorte gulvlistene som kan ses i rommene, korridorene og flere av fellesarealene er mer enn bare flotte detaljer for øyet.

– Listene fra Deco Systems er spesialprodusert for dette hotellet. Det gjelder også fargen. De er gjennomfargede, som vil si at de er sorte hele veien gjennom. Det er en stor fordel på hotell, der det gjerne blir mye slitasje på listverk, i form av vasketraller og trillekofferter som skubber borti. Det kan det bli mye stygge merker av. Når listene er gjennomfarget, slipper vi det problemet, og de holder seg pene i lang tid, sier Hartwig.

Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no 28.10.2019

Fotos: Francisco Nogueira/Hotell Amerikalinjen

Produkter benyttet

Fotlister rom og korridorer: Wallstyl FL2, sort gjennomfarget NCS 8500-N – DECO SYSTEMS

Taklister rom og korridorer: Nomastyl A1 – DECO SYSTEMS