Slik velger du riktige lister

De er ofte det siste som kommer på plass når rommet pusses opp. De er kronen på verket. Her er guiden du trenger for å velge riktige lister.

Tekst: ifi.no

Et rom er aldri ferdig før listene er på plass.

– Tenk deg et rom helt uten lister. De er viktige for å ramme inn rommet, skjule glipper og lage pene avslutninger. Det er siste finish, siste prikken over i-en, som gjør rommet komplett, sier Hilde Askedal Christiansen hos Deco Systems.

Lister kommer i mange former og størrelser, profilerte, glatte, smale, brede og i flere ulike materialer. Så hva bør du velge?

Boligens stil og egen smak

MODERNE: Glatte, rette lister eller helt listefritt er typisk for moderne hjem. Foto: (Borge)

– Arkitekturen og stilen på huset, samt din egen interiørstil, bør være med på å bestemme hvilke lister du ender opp med, sier Christiansen, og utdyper: – En moderne stil kan understrekes med rettkantede, slette lister, og gjerne listefritt rundt vinduene. Mens til en mer herskapelig stil passer det bra med profilerte, bredere lister og stukkaturlister, tipser hun.

Også rommenes utforming kan være med på å legge føringer.

– I en bolig med høy takhøyde kan det for eksempel passe godt med en kraftigere profilert taklist, tipser Norman Lagesen hos IBG.

Velg lister ut ifra stilønske

STATEMENT: Du må bestemme deg for om du ønsker at listene skal være et «statement» i interiøret, eller bare en praktisk installasjon for å skjule glipper og lage fine overganger. Foto: (Deco Systems)

Om boligen fra før ikke har en selvsagt «stil», står du fritt til å velge det som passer deg best.

– Bestem deg for hvilken stil du ønsker først, så kan du finne lister som viderefører den, sier han.

Og om du går lei, kan mye gjøres med nye lister.

– Du kan få helt ny stil bare ved å skifte listverk. Tenk deg et rom med en helt nøytral farge på veggen. Du kan gå fra minimalistisk til maksimalistisk bare ved å bytte lister, sier Christiansen.

For å få en fin helhet i rommet, kan du velge fot-, karm- og taklister som passer sammen, gjerne fra samme serie.

Praktiske hensyn

Men det er ikke bare estetikken som er viktig.

– Når det gjelder gulvlister er det også viktig å sjekke om det er mye glipper langs parketten, og at du ikke velger for tynne lister, men noen som dekker de glippene, sier Christiansen.

Det finnes også de som er spesielt utformet for å skjule ting du gjerne vil gjemme bort.

– Kabellister ser ut som vanlige lister, men de er hule, slik at du får mulighet til å rydde opp i alle stygge kabler og annet rot, sier Lagesen.

RYDDIG: I tillegg til å være dekorative, finnes lister som er hule, som hjelper deg å holde orden og skjule ledninger. Foto: (IBG)

Tenk på hvor de skal være

Ikke minst er det viktig å tenke bruksområde. Pyntestua og gangen stiller ulike krav. Der du sparker av deg sko og slenger rundt deg med sekker og hjelmer, bør listene i hvert fall tåle noen støyt.

– Med gjennomfargede lister, eller lister som er hvite også i kjernen, får du ikke synlige merker hvis du smeller borti listverket, forklarer Christiansen.

Dette er ekstra viktig å tenke på i rom som er ekstra utsatt, men det kan også være lurt med lister som tåler litt også i stua.

– Tenk på alle gangene du kommer borti med støvsugeren. Det kan lage stygge merker dersom fargen ikke går gjennom, sier hun.

Tørt i våte rom

Ønsker du listverk på badet, er det særlig viktig å tenke gjennom materialvalg.

– Velg lister som tåler vann på badet. Det er kjedelig med for eksempel trelister som sveller opp og råtner når de blir utsatt for fukt. Lister i kunstmaterialer tåler vann, så det er perfekt for våtrom og andre rom som må tåle litt vannsøl, sier Christiansen.

– Fotlister i PVC funker bra på bad. De råtner ikke, og du kan varme og forme dem etter veggen, supplerer Lagesen avslutningsvis.

Velg lister som tåler vann på badet
Velg lister som tåler vann på badet