FAQ

Ofte stilte spøsmål

Hva slags lim brukes for å montere Deco produkter?

For alle Deco produkter skal det benyttes lim av typen Adefix og/eller Adefix+.
Dette er et lim som er spesielt utviklet for våre produkter for optimal heft og enkel montering. Deco Systems vil ikke gi noen garanti om produkter monteres med andre typer lim. Du finner mer informasjon om lim og forbruk under siden montering.

Er Deco lister malt og kan jeg overmale dem?

Alle taklister, rosetter,walltiles og wallpanels fra Deco Systems leveres grunnet. Materialene har svært god vedheft, og du trenger ingen annen forbehandling før du maler dem. Du kan både male og overmale Deco lister med alle typer vannløslig maling beregnet til tre og listeverk. Slik får du nøyaktig den farge og glans du ønsker i ditt prosjekt.
Karm og fotlister leveres i hovedsak grunnet, men vi har flere modeller som også leveres ferdig malt i fargene Bomull NCS S0502-Y og Klassisk Hvit NCS S0500-N. Se oversikt over dette på produktsidene. Har du større prosjekt med over 500 meter kan vi også levere de aller fleste farger ferdig malt på fabrikk i nøyaktig den fargen du ønsker. Ta i så måte kontakt med vår salgsavdeling.

Hva er listene laget av?

Deco lister er hverken laget av plast eller “isopor”.
Taklister i Nomastyl serien er laget i XPS ekstrudert polystyren. Dette er et stoff som kan minne om “isopor”, men har en mye høyere tetthet slik at du får en glatt, tett og jevn overflate. XPS er et mykt og fleksibelt og stabilt materiale som gjør at listene kan jobbe sammen med bygget for å redusere krymp og sprekk. Disse listene er også 100% resirkulerbare.

Taklister i Arstyl serien er støpt i PU Polyuretan. Dette er et medium hardt materiale som er grunnet, klart for maling.

Karmlister og fotlister er produsert i High Density Polystyren.

Tåler Deco listverk slag og støt?

Deco  karm- og fotlister tåler røff behandlig. Disse er laget for å tåle hardt bruk, og er gjennomfarget hvite og vil derfor holde seg pene mye lenger en tre. Vi leverer forskjellige hardheter, ta kontakt hvis du lurer på noe til ditt prosjekt.

Vi leverer blant annet listeverk til hoteller, skoler osv. hvor de er avhengig av at de tåler hard bruk, kofferter og vasketraller.

Taklisten er laget mykere, for å ta opp bevegelser og ikke sprekke opp langs taket.

Hvordan er Deco lister i forhold til Brann?

Det er ingen brannklassifisering på listverk i Norge. Våre lister har samme brannklasse som trelister . Produktene er testet, og det viser seg at de ikke har noen positiv utvikling på brann, og det skilles heller ikke ut farlige CFC eller CFK gasser ved brann. En gylden regel er at kan man bruke trelister, så kan man også bruke våre produkter.

Hvordan er Deco lister i forhold til Miljø?

Alle våre produkter avgir lave emisjoner (avgassing). Alle polystyren produkter som ikke er malt er gjennvinbare. De fleste av våre produkter har BREEAM dokumentasjon, og det er bekreftet at det ikke finnes stoffer i våre produkter på Reach A20 listen. En god del av våre prosjektvarianter er også godkjent for bruk i Svanemerkede prosjekter. Pga sin lave egenvekt gir produktet gunstige miljøregnskap vedr. transport. Produktet avgir heller ikke fint svevestøv ved kapping og veier ca 10% av tradisjonelle trelister. Kontakt oss for ytterligere opplysninger rundt miljø spørsmål eller dokumentasjoner.

Kan jeg installere Deco lister selv eller må jeg ha en håndverker?

Deco lister monterer du enkelt selv dersom du ønsker det. Det kreves ingen spesial verktøy. De kappes og gjerdes på samme måte som annet listverk, men du slipper spikerpistol/hammer, da Deco lister limes rett opp. Fot- og karmlister kan også stiftes/spikres opp dersom det er ønskelig.

Last ned monteringsanvisning.

Hvordan får man av Deco lister og kan de brukes igjen?

Listene får man av ved å bruke en tapetkniv eller lignende med langt utrekksblad. Man skjærer gjennom limstrengen på begge sider av listen, og vipper disse av med en liten stiv stålsparkel. Hvis man får av listen i ett stykke, så kan mann  skrape vekk gammelt lim, og lime denne på igjen. Hvis ikke så må man erstatte listen med en ny list.

Hvorfor burde jeg velge Deco listverk fremfor treverk og mdf?

Alle som en eller annen gang har pusset opp, og har malt lister, vet hvor irriterende det er når skjøtene på listene sprekker opp igjen etter ganske kort tid. Deco Systems sine lister sprekker i mye mindre grad en det trevirke gjør. Så hvis listene monteres slik monteringsanvisningen sier, så vil listene se like pene ut i mange, mange år. Deco listene er også gjennomfarget. Det vil si at merker og sår som blir laget ved bruk av f.eks støvsuger, vasking etc. vil synes i mye mindre grad, en malt trevirke og mdf. I våtrom bør Deco lister utvilsomt være et 1. valg da disse listene er de eneste som virkelig tåler vann.

Kan Deco Smygplater WS1/WS2/LS2 brukes sammen med sponplater og Walls2paint

Dette er ikke utprøvd hos oss og vi kan derfor ikke gi noen garantier på dette. Produktet er utviklet og testet som en forlengelse og tilbehør til gipsplater. Det er riktignok en god del kunder som har brukt vårt produkt sammen med trefiberplater, og vi har pr dags dato ikke fått tilbakemeldinger om at dette har gått galt.

Hvilket materiale er Deco Smygplater laget av og hva tåler de?

LS2 og LC3 er laget av polyuretan. Produktet er litt bløtere en gipsplater. Bløtheten gir samtidig en fin fleksibilitet i produktet som gjør at det er mindre utsatt for krymp og sprekk.

Rundt vinduer/dører anbefaler vi å bruke våre WS1 og WS2 som er laget av ekstremt hard polystyren, og er kledd med gipsplatepapir.  Dette er et produkt som er mye hardere en gipsplater og er derfor veldig motstandsdyktig mot hakk og sår. Disse produktene er ofte brukt på offentlige bygg som skoler, barnehager, hoteller etc. Disse produktene har også en viss fleksibilitet, men i noe mindre grad enn våre polyuretan løsninger. Disse produktene passer til 10 mm notspor.

Lyd absorbering. Kan Wallpanels/Tiles brukes for å dempe lyd?

Wallpanels og  walltiles er ikke lydabsorberende produkter. De er med på  å bidra til en lavere lydklang (akustikk) pga sin utforming.

Kan smygplater benyttes på baderom, og kan de flislegges?

Våre WS1 og WS2 kan brukes på baderom, og behandles med samme produkter som er beregnet på gipsplater som primer, membraner etc.

Hvor kan jeg kjøpe varer fra Deco Systems?

Varer kan kjøpes gjennom vårt forhandlernettverk som ligger her på vår hjemmeside.
Nesten alle vårer varer har et Nobb nr.  Dette står i tilleggsinformasjon under varen. Dette nr. kan være lurt å notere, og ta med til våre forhandlere. På den måten kan de finne varen man ønsker på en mer effektiv måte.

Dersom du ikke finner en forhandler i nærheten kan du benytte vår nettbutikk.

Kan jeg få tilsendt vareprøver?

Ja, vareprøver kan man få av oss. Send en e-post til bestilling@decosystems.no  og oppgi hva man ønsker,  og hvor prøvene skal sendes så ordner vi dette.

Frakt

Frakt er avhengig av sted, vekt og størrelse på produktet, så det er vanskelig å si noe generelt om dette. Men alt som er 2,2 m lengde og kortere, er rimeligere å transportere enn lengre lengder. 
Fraktkostnad finner man ved å legge produktene i handlekurven, gå til kassen og legge inn adressen dit den skal.

Priser - Hva koster de forskjellige produktene?

Deco Systems selger til registrerte forhandlere eller via nettbutikken. Gå derfor inn på forhandlere og skriv inn stedet du bor. Da finner du en forhandler i nærheten av deg, eller bestill varene på nettbutikken vår.

Hvilke skruer bruker jeg til Deco Smygplate?

Deco Smygplate behandles på samme måte som gipsplate, og derfor bruker man også gipsskruer til å feste fast på stender.

Kan jeg bruke strømkabler bak listene?

Vanlig strømkabel kan ikke skjules bak lister. Eneste unntaket er dersom strømkablene er av type PXFP, som er en dobbeltisolert installasjonskabel med separat jordleder til faste opplegg.

LED lys - Hva er Lumen og Kelvin??

Lumen (lm) = Lysmengde

En tradisjonell 60 W lyspære har et lysutbytte på 12 lm/W. En LED spot har i dag minst 100 lm/W.

Kelvin (K) = Fargetemperatur

Lyskilde Fargetemperatur (K)
Stearinlys                   2 000
Glødelampe                   2 700
Halogenlampe                   3 000
Lysstoffrør            2 700 – 6 500 
Sollys midt på dagen                    5 600
Overskyet himmel            6 500 – 7 000 
LED lys - Hva må jeg ha av tilbehør?

LED-striper

 • LED-stripene kan leveres med to type drivere. Dimbar (Fasekutt) eller Casambi.
 • Velg stripe etter ønsket Kelvin og W/m og velg driveren nærmest mulig, men med høyere Watt enn stripen. (Watt på driver >eller= LED-stripe M x w/m)
 • Flere LED-striper kan kobles på en driver, så lenge den totale Watt på stripene ikke overskrider Watten på driveren.
 • MAX avstand stripe/driver = 2m
  Stripene leveres med 2m ledning i hver ende, og stripen klippes til ønsket lengde. (se datablad på lengde mellom merkede kuttepunkter på stripen)

LED-profiler

 • Vi tilbyr også LED profiler i aluminium. Profilene kommer i mange utforminger og dimensjoner, og i 2m lengder og gjør det enklere å montere i listene.

Drivere

 • Dimbare drivere (Fasekutt/Phasecut)
  Disse kan styres med bryter (av/på) eller med dimmer på veggen eller med «dimmerpille» 
 • Driver 24v Phasecut
  Drivere til AV/PÅ og dimming med ekstern dimmer.
  25w – DIM24-25
  50w – DIM24-50
  100w – DIM24-100
Hvordan henge opp gardiner og persienner når man har listefrie vinduer?

Oppheng av gardiner og persienner
Når man skal henge opp gardiner for listefrie vinduer, hvor man har montert Deco Smygplaten, benyttes samme festemateriell som ved bruk på gipsplater.

Her ser du hvilke monteringsplugger du trenger.